Hej (resten av) internet!

Avsnitt 4: Ett eget hem (eller en trädgård) på nätet

Ladda ner (50,7 MB)

Prenumerera på podden via Apple Podcasts, Spotify eller mata in RSS:en i din podcast-app.

I det här avsnittet svarar vi på frågan: varför ska jag ha ett eget hem på webben? Alltså en webbplats eller blogg. Både Sanna och Sven har varsitt litet krypin som de tycker är toppen. Fast kanske också lite smått kaosiga.

Men först snackas det Microblogvember, FCKGW 🏴‍☠️, Journalen och Obiter Dictum. Jajjebox, det har allt hänt lite sen vi hördes sist.

Till slut anländer vi till vårt försök att svara på frågan…

Varför ska jag ha ett hem på webben?

Jo! Det finns massor av anledningar. Framför allt handlar det om att bli boss över sitt egna innehåll och att du ska få publicera vad du vill och hur du vill. Nästan. Du måste förstås följa lagen.

På sociala medier följer du påhittade mallar och regler. Till exempel går det inte att länka i vanliga inlägg på Instagram. Och om du inte följer reglerna kan ditt innehåll plockas bort eller så blir hela kontot raderat. Något som Göteborgs konsthall råkade ut för när de postade ett 100 år gammalt fotografi där en bröstvårta syntes.

På din egna sajt kan du förstås posta både en och två bröstvårtor utan att något händer. Eller så kan du kränga grejer! Sanna säljer sina böcker och Sven har bättre begagnade prylar till salu på en sida. Summa summarum: du är fri att forma din webbplats precis som du vill.

I sann public service-anda problematiserar vi lite också: är det bara bäst att ha en egen webbplats eller finns det några nackdelar?

Hur du skaffar en blogg (eller webbplats)!

Det är svårt att i poddform berätta precis i detalj hur du gör för att skaffa en blogg eller webbplats. Men vi gör vårt bästa för att ge dig en slags överblick. Fyra steg för att bli med sajt.

1. Börja med domänen

Du behöver ett domännamn. Som hejinter.net, sannalund.se eller dahlstrand.net – din adress i cyberrymden.

  • iwantmyname är ett kalasbra verktyg för att hitta lediga domännamn. I skrivande stund är till exempel crazy.dentist och beaver.boats lediga – perfekt om du är tandläkare eller vill sälja båtar till lättlurade djur.
  • Loopia har funnits sen 1999 och är en så kallad registrar där du kan köpa domännamn.
  • Internetstiftelsen har en lång lista med registrarer att välja bland.

2. Fortsätt med webbhotell och bloggverktyg

Du behöver också ett blogg- eller hemsideverktyg och ett webbhotell. Wordpress är absolut störst och kanske lättast att komma igång med.

  • WordPress.com är det officiella alternativet. Kan du tänka dig att visa reklam är det gratis men vill du ha din egna domän måste du betala.
  • Loopia, som redan nämnts, erbjuder också WordPress.
  • Och gör du en sökning efter wordpress webbhotell kommer du hitta hur många alternativ som helst.

Är det just en blogg du vill ha finns det många andra verktyg att välja på. Här kommer tre:

  • Ghost fokuserar på kreatörer och gör det lätt att sätta upp nyhetsbrev och ta betalt för det du skapar.
  • Write.as är en avskalad tjänst med fokus på själva skrivandet.
  • Micro.blog är ett bloggverktyg och ett community på samma gång. Påminner mycket om både Twitter och Instagram men med skillnaden att du har din egna webbplats.

Webflow, Squarespace och Wix är tre populära webbplatsverktyg men som kanske riktar sig mer mot företag än privatpersoner.

😸 Neocities och ⚡️ Cargo är två verktyg för dig som är lite coolare än andra.

3. Fyll din sajt med massa kul

Nu börjar det roliga: dags att fylla din webbplats med… Precis vad du vill! Recept, roliga historier, boktips, semesterbilder, egenskriva creepypastor – ja vad som helst.

Ta en titt på våra webbplatser om du behöver inspiration. Eller surfa till sive.rs, maggieappleton.com, eller lyssna tillbaka på tidigare avsnitt för ännu fler sajt-exempel.

4. Sprid din blogg!

Sist men inte minst: om du vill att andra ska hitta hem till dig på webben behöver du marknadsföra dig lite. Kommentera på andras bloggar, ta kontakt med personer vars hemsidor du beundrar och varför inte ansluta dig till en webbring eller två? I förra avsnittet pratade vi om just webbringar och webbkataloger.

Och kanske har du en närvaro på sociala medier? Se då till att börja länka ut till din webbplats. Publicera i första hand ditt innehåll på din blogg och länka dit.

Sen vill vi självklart att du delar länken till ditt hem på webben med oss. Vi kommer gärna på besök!

Ett stort tack till den mystiske Bil… Frönäs för musiken.