Hej (resten av) internet!

Avsnitt 3: Så surfar du på webben

Ladda ner (45,8 MB)

Prenumerera på podden via Apple Podcasts, Spotify eller mata in RSS:en i din podcast-app.

Hur bra är du egentligen på att surfa på webben? Och då menar vi inte skrolla i flödet och matas av en algoritm som bestämmer vad du ska titta på, lyssna på, läsa och så vidare. När gick du sist ut på upptäcktsfärd på nätet? I det här avsnittet lämnar vi det trygga flödet, följer de mindre upptrampade stigarna och utforskar resten av internet tillsammans.

Men innan dess hinner vi ta några stickspår. Vad tror du till exempel det är för fel på Sannas rinnande öga? Och vad är det för mystisk bok hon pratar om? Sven har nördat ner sig i det sociala protokollet AT och blev glad när Christopher och Michael kramades och satt och tjötade i samma soffa en stund.

Ett stort tack till den mystiske Frönäs för musiken.

Sök på nya sätt

Marginalia är en sökmotor som indexerar en mindre del av webben med fokus på personliga hemsidor och bloggar. Sanna hittar en bokrecension och en rolig tjänst för att generera namn och titlar för creepypastaberättelser. En pumpadekorerad webbplats med creepypastarecenioner dyker också upp bland sökresultaten.

Via Marginalias slumpfunktion hittade Sanna även till ngmi.work – en svartvit tripp av digital konst.

Vi pratar även kort om Million Short som låter dig söka på webben men filtrera bort de största webbplatserna från resultatet. Det gör att mindre webbplatser får chans att bubbla upp till ytan.

Det finns mängder av sökmotorer där ute! Stora, seriösa satsningar och mindre hobbyprojekt. Om du vill utforska på egen hand är Rohan Kumars blogginlägg en bra början.

Länkbloggar och -nyhetsbrev

Links I Would Gchat You If We Were Friends är ett nyhetsbrev som Sven gillar men Sanna inte blev överdrivet imponerad av. Men hon hittar ändå ett par lästips i ett av breven: The Great Food Instagram Vibe Shift och The GIF Is on Its Deathbed.

Jason Kottke har bloggat sen 1998. 😲 En aldrig sinande källa till att som är spännande, roligt och intressant på nätet.

MetaFilter lyckades inte charma Sanna men Sven tittar in där ibland. Det är ett community av bloggare som vaskar fram internets guld åt dig. The sublime science fiction of Ted Chiang är ett typexempel på ett inlägg som samlar massor av bra länkar kring en person. I det här fallet sci-fi-författaren Ted Chiang.

Webbringar och länkrullar

När du hittade en plats på nätet som du tycker om kan webbringar och länkrullar vara ett trevligt sätt att hitta liknande ställen på. 100 rabbits har en webbring för konstnärer och programmerare.

Jeremy har en annorlunda linkroll, nej, förlåt, en bedroll med personer som har en sak gemensamt: de har vid ett eller annat tillfälle övernattat hos Jeremy.

Ja, webbringar och länkrullar kan förstås ha vilket tema som helst. Så det gäller att hitta en som passar just dig. Sadness har samlat 59 webbringar på en sida. Kanske finner du något spännande där?

Webbkataloger

Webbkataloger gör för webbplatser vad biblioteken gör för böcker: samlar, ordnar och kategoriserar dem. Mx van Hoorn’s cabinet of hypertext curiosities är en katalog vi båda gillar. Ombonat med mycket emojis.🐶

Här hittar Sanna tjusig interaktiv pixelkonst av Mark Ferrari och kartporr kurerat av David Rumsey.

Det råder ingen brist på webbkataloger där ute. Gossip’s Web, href.cool och Ye Olde Blogroll är tre favoriter som Sven besöker då och då.

Tipsa oss!

Hur surfar du på webben? Nu vill vi ha dina bästa tips och länkar. Skicka dem till [email protected]. Vem vet, får vi ett gäng kanske vi kan dra igång vår egna webbkatalog?! Hej (resten av) internets webbkatalog – det låter det.