Hej (resten av) internet!

Avsnitt 18: Gästböcker och webbkarnevaler

Ladda ner (72,0 MB)

Prenumerera på podden via Apple Podcasts, Spotify eller mata in RSS:en i din podcast-app.

Humlesurr, björksus och fågelkvitter. Det är lätt att tro att det här är ett avsnitt av ASMR-podden men det är bara en hälsning från Sanna, Sven och podden Hej (resten av) internet! Inte så bara, förresten. För från varsin brassestol, i skuggan på gräsmattan, samtalar vi om gästbokens återkomst, webbkarnevaler, hur svårt det är att skriva dagbok och mycket mer.

Men först måste vi förstås avhandla…

Vad vi haft för oss på internet sen sist

Sven har hittat en röd tråd i sitt liv det senaste: ett internet mitt i naturen som knyter ihop människor. Va fint! Han har föreläst, hackat CSS tillsammans med Veronique och lyssnat in sig på nya album (BRAT, Hyperdrama och Radical Optimism) under en stor björn.

Sanna har hittat glädjen i att söka på webben igen tack vara asbraiga Kagi. Dessutom tipsar hon om LÄS HÅRT-Magnus härliga blogg Piruett och chainmejl. Djupdyket är ett annat nyhetsbrev där Sannas Discord-kompis mikatchu för en digital läsdagbok. Sven nämner i förbifarten, på tal om läsande, #HotFrankSummer som pågår i skrivande stund.

Nu, nu, nu!

Kommer du ihåg att vi pratat om nu-sidor tidigare? Sanna och Sven har varsin och det borde du också ha. Hur som helst, nu har fenomenets initiativtagare, Derek Sivers, uppdaterat nownownow.com med kategorier indelat efter land.

aboutideasnow.com är en liten sökmotor som indexerar nu-sidor (och om-sidor och idé-sidor).

Gästbokens återkomst

Ja, du läste rätt. Gästböcker på webben är poppis igen! Eller, ja, åtminstone om en ska tro Svens flödesläsare. Se Guestbooks: the cozy 90s web fad which shaped the future! om du inte vet vad en gästbok är eller om du är sugen på 17 minuter nostalgi.

Sven funderar på varför gästboken gör comeback just nu. Kanske är det på grund av nyheten om att 123Guestbook.com stänger ner?

Eller så har det med gästboken hos Good Enough att göra. Den är något alldeles extra då du ritar ditt meddelande i stället för att skriva det. Good Enough är ett litet spännande företag där Barry Hess jobbar. De drar igång roliga webbprojekt och -tjänster, som bloggplattformen Pika.

Rebecca har en gästbok. Det har Kev också. Här är en gästbok som ser ut som ett operativsystem. Manu har en gästbok där han dessutom länkar till ett gäng andra.

Att lämna ett meddelande i någons gästbok är en snäll gest på webben. Save the Web by Being Nice.

Karnevaldags

Sanna tar upp det här med bloggkarnevaler. Närmare bestämt IndieWeb Carnival.

Så här funkar det: en värd väljer ett ämne för en månad. Alla med en blogg är välkomna att skriva ett inlägg på ämnet och skicka länken till värden. I slutet av månaden sammanställer värden en lista på alla inlägg, ibland med egna kommentarer och reflektioner. Vem som helst kan bli värd och rollen roterar varje månad.

Det finns liknande koncept, som #WeblogPoMo2024 (blogga varje dag i maj), #NaNoWriMo (skriv en roman i november) och #100DaysToOffload (blogga 100 dagar under ett år).

Den sistnämnda utmaningen, att blogga i 100 dagar, är något som Fredrik (från vår kompispodd Björeman // Melin // Åhs) lyckats med. Två gånger. Samma år! 🤯 Hur är det ens möjligt? Ingen vet. Det är ett av vår tids verkliga mysterium.

Innan vi rundar av tycker Sanna till om att säga eller inte säga.

Skriv till oss

Vi har ingen gästbok (än) men om du vill rädda webben kan du göra det genom att vara snäll och skriva till oss på [email protected].

Ps. Frönäs, som komponerat vår signaturmelodi, har precis släppt ett nytt album, Take the Scenic Route. Köp det till dig själv och någon du tycker om.