Hej (resten av) internet!

Avsnitt 16: Lite då, en gnutta nu och en nypa sen

Ladda ner (73,4 MB)

Prenumerera på podden via Apple Podcasts, Spotify eller mata in RSS:en i din podcast-app.

Wow, Sanna inleder med en helt otrolig summering av allt som hänt i världen sen vi hördes sist. Otroligt! Det är som att hon komprimerar ett helt avsnitt ner till 2 minuter.

Sen släpper vi det som varit och frågar varandra: vad sysslar du med just nu?

Kagi – som en sökmotor, fast bra. Men också lite dålig.

Jo, Sven har sen några månader använt sökmotorn Kagi. Som nu, under 2024, är det förvalda alternativet i hans webbläsare. Kagi gör saker lite annorlunda. Största skillnaden jämfört med Google är att den kostar pengar, så du slipper reklam och datainsamling. Dessutom får du mer relevanta träffar (mindre SEO-skräp), smarta filtreringsmöjligheter, !Bangs (likt DuckDuckGo) med mera.

Smolket i glädjebägaren är att Kagi nyss inlett ett samarbete med Brave Search. En av medgrundarna till Brave Software, Brendan Eich, har tidigare varit i blåsväder då han aktivt stöttat ett förslag att förbjuda samkönade äktenskap i Kalifornien. Kunder till Kagi har uttryckt besvikelse över samarbetet och några har valt att säga upp sina abonnemang för att inte indirekt stötta en homofob.

Sven vet inte hur han ska göra och konstaterar att det inte är lätt att vara konsument idag. Vilka företag finns kvar där det inte jobbar en rövhatt som vd? Och hur jämför man och väljer det minst onda alternativet? Tips mottages gärna!

Ut med Micro.blog – tebax till Wordpress

Sanna har konstaterat att Micro.blog inte var för henne men är lika glad för det ändå. Hon satsar i stället på sin befintliga Wordpressblogg – sannalund.se – som det är kul att pynta och påta med.

Det är inte lika roligt att få bloggen att nå ut till Mastodon och resten av fediversumet. Det finns ett ActivityPub-tillägg för Wordpress som i teorin ska göra det enkelt men som i praktiken visat sig vara allt annat än lätt.

Tre (sju?) härliga hyperlänkar

Vad vore ett avsnitt utan länktips? Här kommer ett skepp lastat med tre sju hyperlänkar.

🎤 People and Blogs är en mysig bloggserie som levererar en intervju med en bloggare varje fredag. Sanna har också dragit igång en intervjuserie på sin blogg som hon kallar Just nu. Intressanta människor får svara på fem frågor som "vad lär du dig just nu?"

🗺️ diagram.website är en karta över (en del av) internet, skapad av Kristoffer Tjalve och Elliot Cost.

🏯 Personliga hemsidor och bloggar blomstrar i Japan och skiljer sig en del från motsvarigheten i väst. Långläsningen Browsing the Eastern Side of the Personal Web gör ett djupdyk. När du läst klart kan du surfa vidare och upptäcka resten av bikobatanari.art.

Vad tror och hoppas vi händer 2024?

Vad tror vi händer 2024, då? Det får du reda på när du lyssnar. Sven delar i alla fall avsnittets sista länk, Matts blogginlägg Birthday Gift.

Vad har du gjort sen sist?

Oj, det blev ett ganska långt avsnitt. Och vi pratade mest om oss själva. Vad har du gjort sen sist? Skriv till oss och berätta på [email protected].

Ps. Sist, men inte minst, ett stort tack till den mystiske Frönäs för musiken.